Prvi dnevi z novorojenčkom

Devet mesecev je hitro minilo in zgodilo se je nekaj najlepšega, kar se v življenju lahko zgodi – rojstvo otroka. Teh devet mesecev je tudi čas, da se na novega člana tudi ustrezno pripravite, saj se bo vaše življenje konkretno spremenilo. Vsaj nekaj časa se bo vse vrtelo okoli malčka in mamice. Kljub temu, da ste se udeležili šole za starše, prebrali kakšno knjigo, pa se večina (bodočih) staršev znajde v negotovosti in imajo kar nekaj vprašanj.

Dojenje

Predvsem v prvih nekaj dnevih ali tednih imajo lahko matere težave z dojenjem. To ponavadi velja predvsem za tiste, ki so prvič rodile.

Za uspešno dojenje je pomembno, da z njim začnemo takoj po porodu, ko mama in novorojenček vzpostavita prvi stik. Ob prvih podojih otrok povleče materino mleko, ki ga je sicer količinsko manj, vendar je bogato s protitelesi, ki dojenčka ščitijo pred okužbami. Z nekaj podoji bo v naslednjih dneh nastalo dovolj mleka, ki ga novorojenček potrebuje za primerno rast in razvoj.

Ob dojenju pogosto pride do vnetja bradavic, ki ga mati lahko lajša s pravilno tehniko dojenja, mazilom, ki vsebuje lanolin ali z nastavkom za dojenje, ki pa ni dolgotrajna rešitev. V času dojenja se veliko mamic sreča tudi z mastitisom. To je zastojno vnetje, ki lahko nastane zaradi nepopolnega praznjenja dojk, stresa, utrujenosti in podobno. Ob pravilnem pristavljanju in praznjenju dojk ter temeljiti higieni lahko mastitis preprečimo. Zdravimo ga z gretjem in masažo prsi ter s pogostim dojenjem, da dojke spraznimo. V kolikor to ne pomaga, mastitis zdravimo z antibiotiki.

Dojenčka v prvih dneh dojimo čim pogosteje oziroma vsakokrat, ko to želi ter ga pustimo na dojki dokler je sam ne izpusti. Potrebe dojenčkov so različne, zato mater doji tako pogosto, kot je to potrebno za njenega otroka.

Nega

Kožo novorojenčka je potrebno negovati vsakodnevno s čisto vodo in nežnimi izdelki, ki so prilagojeni otrokovim potrebam ter ne vsebujejo dišav in konzervansov. Čistimo vedno od obraza navzdol proti stopalom. Še posebej pa se posvetimo negi spolovila in ritke ter ju ustrezno zaščitimo pred vnetji. Pazimo tudi na skrite predele dojenčkovega telesa, kot so vratne gube, pregibi, pazduhe, pri fantkih pod modi ter pri deklicah med sramnimi ustnicami. S prvo kopeljo začnemo, ko se popek zaceli. Voda naj bo čista, med 35 in 37 stopinj.

Spanje

Ena večjih sprememb, s katero se starši soočajo ob prihodu novorojenčka je neredno spanje. Nekateri novorojenčki so veliko budni, medtem, ko drugi večino dneva prespijo. Večina dojenčkov na začetku prespi 14 do 18 na dan. Novorojenček še nima razvite naravne ure, zato ne razlikuje med dnevom in nočjo. Na spanje dojenčka vplivata predvsem lakota in motnje iz okolja. Da pa bi otroka naučili, kdaj se spi in kdaj smo budni, mu moramo to pokazati. Čez dan se z njim v času njegove budnosti čim več ukvarjamo, vendar ga ob znakih utrujenosti vseeno pustimo spati. Kljub temu pa v času njegovega dnevnega spanca, ne hodimo po prstih, ampak nadaljujemo s svojo vsakodnevno rutino. Za spanje je ključen tudi miren ustaljen večerni urnik oziroma spalna rutina, ki se je držimo vsak večer, kot na primer kopel ter zadnji dnevni obrok ob približno isti uri, crkljanje, pesmica pred spanjem in podobno. Če se dojenček ponoči zbudi, se v tem času vsekakor z njim ne igramo, pogovarjamo ali karkoli podobnega, kar bi zmotilo njegovo utrujenost. Če je potrebno, ga ob pridušeni svetlobi le previjemo, nahranimo ali z mirnimi gibi potolažimo.

Vir: BabyBook