Pogosta težava, ki doleti otroke, je zamašen nos in izcedek iz nosu, kar otroku povzroča neugodje. Pravilno in redno čiščenje noska je pri dojenčkih zelo pomembno, saj preprečuje okužbe z bakterijami v žrelu in zgornjih dihalnih poteh ter poslabšanje alergij in astme.

Za začetek je pomembno, da se seznanimo, kaj lahko uporabljamo pri čiščenju otroškega nosu. Namreč, dojenčki niso sposobni sami izpihovati sluzi, lahko pa jim pomagamo z določenimi za to primernimi pripomočki. Obstaja več vrst aspiratorjev, kot so aspirator na vdih, nosni nastavek z bučko, elektronski aspirator in aspirator, ki se priključi na sesalec,... Uporaba vseh je enostavna, morda le nekoliko neprijetna za otroka, vendar neboleča. Pri čiščenju si lahko pomagamo tudi s fiziološko raztopino, ki izloček v nosku omehča in nam s tem olajša črpanje sluzi s aspiratorjem.

Bolj kot ostalo pa je pomembno redno čiščenju nosu. Priporočljivo je, da to počnemo večkrat na dan, na primer ob previjanju, predvsem pa zvečer pred spanjem in pred hranjenjem. S tem preprečimo razvoj komplikacij ali poslabšanje kroničnih stanj. Ključno pri tem je, da je postopek neboleč in nežen, da otrok ne dobi odpora.

Pred čiščenjem si vedno najprej umijemo roke. Dojenčka položimo na hrbet in mu rahlo nagnemo glavico nazaj. Če je izloček gost mu v nosnico najprej nakapamo kapljico ali dve fiziološke raztopine, da se zmehča. Nosnici poskušamo očistiti z robčkom ali za to namenjenimi vatiranimi palčkami na izhodu nosnic, nato pa, če je potrebno, izčrpamo sluz z aspiratorjem. Pri tem otroku z umirjenim glasom razlagamo kaj počnemo in zakaj je to potrebno, da ga malo zamotimo. Postopoma bo razumel, da je to rutina, ki mu omogoča lažje dihanje in je pomembna za njegovo zdravje.

Poleg pravilnega čiščenja nosu, še poskrbimo, da bo zrak v prostoru dovolj vlažen in čist. Vlago lahko vzdržujemo z različnimi vlažilci zraka ali pa preprosto na radiator položimo mokre krpe. Prostor pa prezračimo večkrat na dan za par minut.

Vir: BabyBook